UKTA Yerleşimi

             Urla Belediyesi Kent Tarihi ve Arşivi, toplam 1.471 m² alan üzerine kurulu, beş kapalı sergi alanı, iki diorama, bir akademik atölye, bir kahvehane, bir idari ofis ve tuvaletlerden oluşan bir yerleşime sahiptir.

            Kapalı sergi alanlarından biri ve en büyüğü olan Eski Tekel Binası (Arditi Köşkü), üç kattan oluşmaktadır. Binanın zemin katında; Urla’nın kronolojik tarihi, binanın tarihçesi, Urla kentsel sit alanı, düğün dernek gelenekleri, Urla mutfağı, gündelik yaşam aktarılmaktadır. Birinci katında; I. Dünya Savaşı, işgal yılları, Kurtuluş Savaşı, Urlalı kuva-yı milliyeciler, nüfus, mübadele dönemi, Atatürk’ün Urla ziyaretleri, Urla Türk Ocağı, Urla Halkevi, Urla Tayyaresi, Urla sağlık tarihi, Urla’da kooperatifçilik, Urla’da Ulaşım, Urla Eğitim Tarihi, Urla Kültür Varlıkları aktarılmaktadır. Bodrum katında ise sinema, tiyatro, spor, sosyal yaşam, cumhurbaşkanları ziyaretleri, Urla’dan parlamentoya giren milletvekilleri ve insan hazineleri verilmektedir.

            Kalıcı sergilemenin yapıldığı diğer dört alan ise Urla ticaretinin ve esnaflarının anlatıldığı dükkanlardan oluşmaktadır. Urla’nın çarşı-pazar alışkanlığını anlatmak ve yaşayan insan hazinelerine yer vermek adına hazırlanan bu dört dükkân, Urla’nın geçmişinde varlık göstermiş ve bugünde hala devam eden meslek gruplarının (demirci, dokumacı, kalaycı, semerci, sepetçi vb.) işlendiği, zaman zaman canlı performanslarında gerçekleştirileceği sergileme alanlarıdır.

            Kapalı sergileme alanlarının dışında bahçede erken dönemden, geç döneme tarım ve ticaretin aktarıldığı iki adet diorama bulunmaktadır. Bahçede kahvehane anlatımının yer aldığı alanda aynı zamanda hizmet veren bir kahvehane bulunmaktadır. Bu alanın üst katında yer alan ve araştırmacılar için hazırlanan UKTA Akademik Atölye ise Urla hakkındaki 15 binden fazla dijital belgeyi ve yayını (kitap, makale) araştırmacıların hizmetine sunmakta, aynı zamanda toplantılar ve sunumlar içinde kullanılmaktadır.