UKTA Tarihçesi

UKTA çalışmaları, Urla Belediyesi Başkan Vekili Kaymakam Murtaza DAYANÇ’ın talimatıyla 2021 yılının Mart ayında başlamıştır. Bu kapsamda işleri yürütmek için bir çalışma ekibi kurulmuştur. Ekip öncelikli olarak işin adını, gerekçesini, hedeflerini, süreç ve yöntemlerini belirlemiş, bu kapsamda kullanılacak olan bina seçilmiştir. Urla Belediyesi Kent Tarihi ve Arşivi için kullanılacak olan Arditi Köşkü binası, eskilerin bildiği ismi ile “Tekel Binası” veya “Eski Konak”tır. Mülkiyeti Urla Belediyesi’ne ait olan yapı, yine Urla Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Çalışmaların hazırlığı ise Kent Konseyi binası olarak bilinen, eskiden elektrik fabrikası ve halk kütüphanesi olarak da kullanılmış olan binanın üst katında gerçekleşmiştir.


Bina seçiminin ardından kurumsal kimlik hazırlanmış, envanter ve makbuz defterleri basılmış, web sayfası ve sosyal medya hesapları oluşturulmuş, çalışılacak ve depo olarak kullanılacak olan binanın alt yapısı hazırlanmış ve duyurulara başlanmıştır. Bir çalışma yönergesi hazırlanmış, bu kapsamda UKTA’ya destek sağlayacak bir “Danışma Kurulu” oluşturulmuş ve kendileri ile bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bağışlarla birlikte sözlü tarih çalışmaları da başlamış, bu kapsamda Temmuz-Eylül 2021 tarihlerinde 1. etap çekimler tamamlanmıştır.

 

Çalışmaların, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde devam edebilmesi için 05.11.2021 tarihinde “Kent Tarihi Birimi” kurulmuş ve bu birim altında çalışmalarını devam ettirecek olan UKTA’nın yönergesi revize edilmiştir. Urlalılar tarafından bağışlanan eşyaların bu birim altında envanter kayıtları oluşturulmuş ve işlemleri yürütülmeye başlanmıştır.

 

21.10.2021 tarihinde UKTA Mimari Konsept Projesi hazırlanmaya başlamış, 30.05.2022 tarihinde ise proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. Bu tarihten itibaren işin uygulama kısmı başlamıştır. Bir sene süren uygulama işi sonrasında 12.05.2023 tarihinde UKTA’nın açılışı gerçekleşmiştir.