Artemon

Artemon Klazomenaili bir yazardır. Onun, “Klazomenai Güncesi” isimli günümüze ulaşamamış bir eseri olduğu bilinmektedir. Bu eserinde, kent topraklarında kanatlı bir yaban domuzunun dehşet saçmış olduğunu yazmıştır. Bu mitolojik varlık “Klazomenaili Hurs”, “Klazomenai'nin Denizkızı" veya "Klazomenai’nin Pegasus’u” şeklinde adlandırılmıştır.

Kanatlı yabandomuzu şeklindeki bu ikonografi, yaygın bir şekilde MÖ VI. yüzyıla tarihlenen Klazomenai sikkelerinde görüldüğü gibi askerlerin kalkanlarında ve kentin üretmiş olduğu vazoların süslemelerinde de resmedilmiştir. MÖ VI. yüzyıla ait eserler üzerinde bu tasvirin yer almasına bakarak Artemon’un anlatımının kentte bu yüzyılda önemsenmiş olduğunu ve bu nedenle de tam yaşam tarihini bilemediğimiz Artemon’un bu yüzyılda yaşadığını ileri sürmek mümkün görünmektedir.

Her ne kadar kanatlı domuz ikonografisi yaygın ve ayırt edici bir şekilde antik dönemde Klazomenai’ye ait ise de söz konusu ikonografiye, Batı Anadolu’da ve Batı Anadolu kıyısındaki adalarda da rastlanılmaktadır. Söz gelimi; MÖ VI. yüzyıla ait Rodos’taki Ialyssos, MÖ V. yüzyılda ise, Midilli ve Sisam Adaları ile Mysia Bölgesindeki Kyzikos’a ait sikkeler üzerinde kanatlı domuz ikonografisi görülebilmektedir. Araştırmacılar, Klazomenai dışında görülen bu örneklerin Klazomenai yerel mitinden kaynaklandığı görüşündedirler.

MÖ VI. yüzyıla ait Klazomenai vazosu üzerinde monomakhia sahnesi ve kanatlı domuz figürlü kalkanı olan Klazomenaili savaşçı.